E-
Ticaret Sitelerinde Sepetler Neden Terk Ediliyor?
E ticaret neden önemli, sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. E ticaretin firmalara sağladığı en büyük avantaj 7/24 ulaşılabilir olmalarıdır. Bu aynı zamanda tüketiciler için de büyük bir faydadır. İstenilen herhangi bir vakit internet üzerindeki sanal mağazada tüketiciler istedikleri gibi gezebilir ve alışveriş yapabilir. Bu günümüzde oldukça önemli bir ayrıntıdır. Mesai sonrası mağazalara yetişeyim derdi olmadan çok sayıda sanal mağazadan istenilen her şey alınabilir.
Ayrıca bu sanal mağazaların çok çeşitli olması ve satılan ürünlerin daha makul olması tüketicilere büyük avantaj sağlamaktadır. İnternet üzerinden satılan ürünlerin daha uygun olmasının en büyük nedeni ise mağaza kirası ödenmemesi ve stoklama zorunluluğu olmamasıdır.
Fazlasıyla sık kullanılsa da Fakat tüketici alışkanlıklarından tamamen kaybolmuş değil. Mağazada alışveriş yaparken elindeki üründen kolayca vazgeçebilen tüketici, söz konusu sanal mağaza olduğunda da aynı davranışı sergiliyor. Sepetine ürünleri ekleyip ilerleyen dakikalarda bundan vazgeçerek siteyi terk ediyor. Araştırmalara bakıldığındabu eylemi gerçekleştiren tüketiciler %69 oranıyla hiç de yabana atılacak bir ayrıntı değil. Bu oran satıcılar içinse büyük bir maddi kayıp yaratıyor.

Gelin bu sızıntının nedenlerine ve nasıl engelleyebileceğimize bir bakalım;
İnsanların alışveriş için internet araçlarını seçmesi, saatlerce sürecek mağaza alışverişlerden kaçınmak ve kendilerine boş alan yaratmak içindir. Bu yüzden e-ticaret sitelerinin en temel özelliği hızlı ve pratikliği olmalıdır. 2 saniye bile geç açılan sitelerin kullanıcıyı o siteden uzaklaştırdığı günümüzün bilinen bir gerçeği. Buna bir de alışveriş için üye olma koşulunu ekleyebiliriz. Uzun ve gereksiz soruları cevaplamak istemeyen ziyaretçi çok kısa sürede siteden çıkış sağlıyor, unutmayın.
Güvenlik ise bu işin en bağlayıcı noktası konumunda. Son dönemlerde yaşanan kişisel bilgilerin sızması skandalları kişiyi internete karşı güvensizleştiriyor. Bunun için ise kesinlikle bir SSL sertifikası edinmelisiniz (Secure Sockets Layer (SSL) ; Dijital Dünyanın Güvenli Bölge Anahtarı). Ziyaretçi adres çubuğunda ‘Güvenli Değil’ yazısını gördüğü an siteden çıkıyor. Bu durumda yalnızca siteye değil sitenin içinde yer alan her şeye ‘güvenli değil’ damgası yapıştırıyor.
MOBİL CİHAZ KULLANIMI KULLANICI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki e-ticarette mobil cihaz kullanımı %70 gibi yüksek bir orana sahip. Gelen yıllık cironun %60’tan fazlası da yine mobil cihazlar üzerinden geliyor. Oranları göz önüne aldığımızda görüyoruz web sitesinin mobil uyumlu olması şart. Mobil kullanıcı siteye telefonundan ulaştığında çok uğraşmak ve vakit harcamak istemez. Siz siz olun mobil uyumu unutmayın.
Çevrimiçi mağazalar, müşterileri genellikle alışveriş sepetlerine bir şey eklediklerinde doğrudan alışveriş sepetine götürür. Ancak bu alışverişleri kesintiye uğratıyor, ürün eklemeyi zorlaştırıyor ve ortalama sipariş değerini düşürebiliyor. Siz, müşteriye seçtiği ürünün sepette olduğunu haber verin yeterli. İsterseniz önerilerle çapraz satış dahi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat önceliğiniz onun var olan sepetten ayrılmaması olmalı.
Ziyaretçi site üzerinde alışverişine devam ederken daha önce sepete eklediği ürünlere bakmak isteyebilir. Ama bunu bulunduğu sayfadan ayrılmadan gerçekleştirmek ister. Burada kullanmanız gereken; Mini alışveriş sepeti, alışveriş sepetinin ayrıntılarını içeren, var olan sayfa üzerinde açılır bir penceredir. Müşterilere üzerinde bulundukları ürün sayfasını bırakmak zorunda kalmadan sepetin içini gösterir.
Mini alışveriş sepetlerinin genelde 3 temel bileşeni vardır; sipariş özeti, alt toplam ve gezinme düğmeleri. Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da sepette yer alan ögelerin ürün sayfasına bağlamak. Buna izin vermeyen alışveriş sepeti, alışveriş yapanlar için sinir bozucu deneyimler yaratıyor
sorabilirsiniz

Yüksek kargo ücetleri %44 ile insanların alışveriş sepetlerini terk etmelerinin öncelikli nedenidir. Siz de kargo ücretlerini net bir oranda sabitleyebilir yahut belirli bir miktarın üzerindeki siparişlerde ücretsiz gönderim seçeneği uygulayarak, tüketiciyi sitenizden kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken başka bir konu da kuşkusuz kargoların teslim tarihleri ile alakalıdır. Tahmini teslim tarihi vermekten kaçınmayın, bu ziyaretçinin kendi kafasında belli ayarlamalar yapmasını kolaylaştırır.
Alışveriş sepeti sayfasının birçok işlevi vardır. Müşterilerin siparişi görmesini, miktarları değiştirmesini, kalemleri çıkarmasını, ürün sayfasına geri dönmesini vb. sağlar. Ancak alışveriş sepeti sayfasının asıl amacı müşterileri satış hunisinde bir sonraki aşamaya taşımaktır: ödeme.
Ödeme butonu, ekranın üstündeki tek harekete geçirme ifadesi olmalıdır. Aşağıya ürün önerileri ekleyebilirsiniz, ancak bunları vurgulamayın. Bu, insanların ödeme işlemine devam etmelerini engelleyecektir.
Ziyaretçinize farklı ödeme seçenekleri sunun. Kredi kartı/banka kartı, havale/eft, kapıda nakit ödeme gibi seçenekleri çoğaltabilirsiniz. Eğer mümkünse bütün kredi kartlarına aynı oranda taksit seçeneği sunun.
Ödemeyi gerçekleştiren ziyaretçinizi sakın boş vermeyin. Satış sonrası hizmetlerinizi sakın ihmal etmeyin . Unutmayın, bugün sizin için yalnızca tüketici olan ziyaretçi ilerleyen zamanlarda sizin marka elçiniz olabilir.
Son olarak, yazılan nedenlerin büyük bir bölümünde göze çarpan detay, kayıpların web sitesi tasarımında yapılan hatalardan meydana geldiğidir. Siz de sitenizde de böyle eksiklikler olmasını istemiyorsanız bizimle iletişime geçebilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
“E-ticaret pastadaki kiraz değil, yeni pastadır”
Jean Paul Ago CEO L’Oreal
İletişim Formu
Formu doldurun size geri dönüş yapalım.